НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

08 - 32. ГЕНЧО АЛЕКСИЕВ

В царсттвото на спомените с Учителя Дънов от Изгрева. Георги Събев ТОМ 10
Алтернативен линк

32. ГЕНЧО АЛЕКСИЕВ


В. К.: Днеска сме ...

Г. С.; 29 декември 1991 година.

В. К.: Днес е неделя. Продължаваме работа. Сега, доколкото аз си спомням, вие ми предадохте една книжка, биографичен очерк на художника Генчо Алексиев от Врана. Как дойде при вас тази идея, да напишете очерк за него и то тези неща?

Г. С.: Живеехме на Изгрева, бяхме приятели, бяхме съседи и всеки си имаше свое жилище и от тогава се познаваме. По-късно, кам 1940 година, той напуска Изгрева и отива в Тополица, няма да го повтарям това нещо. След Тополица отива в Айтос, от Айтос отива на градината и на градината нарисува последните си най-хубави картини, които аз съм нарекъл неговата трилогия или това е неговата лебедова песен. Това е най-хубавото, което е създал. Картините са изложени в Айтос, в салона на градината, на братската градина в салона са изложени и са запазени там. Те са цветни табла с акварел. Той е един от най-добрите акварелисти. Понеже в тази насока малко хора са работили, той си замина към 1956 година. И по случай 36 години от неговото заминаване, трийсет и няколко години, ми дойде на ума да запиша тези спомени за него и да дам някои обяснения върху картините, които са изложени в салона, за които вече казахме.

В. К.: Той има ли други картини направени?

Г. С.: Има много картини, обаче картините не се пазят поради туй, че той е нямал квартира и всяко нарисувано нещо го подарявал на приятели, понеже няма къде да ги съхранява.

В. К.: Те биха ли могли да се съберат впоследствие?

Г. С.: Не знам на кого са дадени, за да можем да ги търсим. Пък неговите близки, всички са се поминали.

В. К.: Той подписваше ли ги?

Г. С.: Не си спомням, не помня дали ги подписва, а ми се струва, че не ги е подписвал. Обаче те се познават неговите картини от другите.

В. К.: Друг въпрос. В това, което вие сте описали в очерка за него, има ли още материал, който вие бихте могли да включите за него?

Г. С.: Не мога да намеря материал, защото неговите всички близки са заминали за другия свят и няма от кого да взема сведения. Значи повече от туй аз не мога да напиша. Друг ако някой знае, не знам.

В. К.: Друг не знае нищо. Тука вие ми казахте, че неговият образ и лик го има на една снимка. Значи тази снимка, която е на Изгрева и пред бараката на Борис, които са се заснели тука, този е бил Генчо Алексиев.

Г. С.: Първият в редицата е Генчо Алексиев. След това идват Георги Радев, Елиезер Коен, Колю Нанков, Тената, този не го знаеме, Цанка Екимова, Борис Николов отзад и мъжът на Цанка, Йордан Екимов. Значи фактически това е ликът, който ви трябваше за очерка на Генчо Алексиев.

В. К.: Аз ви подарявам тая снимка.

Г. С.; Мерси.

В. К.: Значи друго нещо за него няма.



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ